VESTI, VORKY, FESTIVAL, PRIJAVA

slajder

Slide 11 Slide 10 Slide 9 Slide 8 Slide 7 Slide 6 Slide 5 Slide 4 Slide 3 Slide 2 Slide 1

недеља, 23. август 2020.

NAGRADE 7. MISTER VORKY FESTIVALA /AWARDS OF THE 7th MISTER VORKY FESTIVAL








JEDNOMINUTNI FILM/ ONE MINUTE FILM

  

ŽIRI PUBLIKE/ AUDIENCE AWARD

Fotografija/Photo
Režija/Director: Vladimir Karpychev
Ukraine




Žiri 7. MISTER VORKY FESTIVALA za jednominutni film u sastavu: Vanja Kovačević(Srbija), Dimitrije Vojnov (Srbija) i Vladimir Grbić (Srbija) doneo je sledeće odluke:  

Jury: Vanja Kovačević (Serbia), Dimitrije Vojnov (Serbia) i Vladimir Grbić (Serbia) has made following decisions:

GRAND PRIX 


Filmska ekipa u karantinu/Film Crew in Quarantine
Director: Robertas Nevecka
Lithuania


Žiri jednoglasno dodeljuje Grand prix za najbolji film Festivala animiranom filmu iz Litvanije “Film Crew in Quarantine” u režiji Robertasa Nevecka, pre svega zbog preciznosti, zbog duha vremena, odlične ideje i njene egzekucije. Duboko verujemo da će publike koja nije poput nas, deo filmskih ekipa, moći da prepozna sebe u nekom kadru ili karakteru ove kratke filmske priče.

NAJBOLJI STRANI FILM


Raj/Heaven
Director: Reza Moayedi
Islamic Republic of Iran

Film u kome možemo videti biografije likova iz prvih nekoliko kadrova, možemo tačno da vidimo kako je izgledao njihov život do tog trenutka i kako će izgledati njihova tragična sudbina posle tog trenutka. Film se bavi pitanjem porodice, bavi se pitanjem ideologije, pitanjem religije, pitanjem terorizma. Ono što ova dva lika proživljavaju u autu, a u pitanju je odnos između ćerke i oca, jeste jedan pogrešan način da se dođe do nečega što se zove sreća. U filmu niko ne igra lošeg momka, dobrog momka i to je velika dragocenost filma. Čovek koji ubeđuje svoju ćerku da treba da uradi nešto, duboko pre svega, veruje u to, što ih vodi u tragičnu sudbinu.

NAJBOLJI DOMAĆI
  

Bezizlaz #8 Covid-19 special
Režija: Filip Markovinović
Srbija


"Bezizlaz #8 Covid-19 special, je duhovit animirani film o robotu koji shvata da ni u crtežu nema apsolutne slobode i lakog izlaza iz okvira, ali zato postoje sve pretnje stvarnog sveta."




SPECIJALNE NAGRADE 

Pustitet me da plešem/Let Me Dance
Director: Tania Kamal-Eldini
Egypt

Film o dečaku koji na jednom velikom slavlju pokušava da pleše, međutim stariji ga u tome sprečavaju. To je jedna klasična priča o odrastanju i ono što je najuzbudljivije u tom filmu jeste što mi na kraju filma vidimo da je dečak uspeo da se izbori za svoj ples i samim tim, možemo da predvidimo njegovu budućnost, da će on biti jedan borac koji će uspeti da se izbori za svoje ideje. Ovaj je jedan film koji je urađen na vrlo jednostavan način, ali u nama budi najiskrenija ljudska osećanja.


Porodični portreti/Family views
Director: Mikel Gil
Spain


“Family views” je zaslužio Specijalnu nagradu zbog toga što je pokušao da pronike u samu suštinu filmskog izraza i igru filmskih planova i rezova, pokazujući kako svaka promena u uglu posmatranja daje objektu drugačiji smisao. Ovo je naslov koji bi se, verovatno, jako dopao i samom Slavku Vorkapiću.


Voz/Train
Director: Conrado Ares
Argentina 
Specijana nagrada filmu “Train” argentinskog autora Konrada Aresa, pre svega zbog humora, zatim zbog preciznosti u integralnoj naraciji, ili onome što zovemo, montaža unutar kadra. Vrlo jasne ideje i na kraju flerta sa latinoameričkim sapunicama.

Žiri 7. MISTER VORKY FESTIVALA za kraktki film "9413" u sastavu: Greg de Kjur (Srbija/SAD) doneo je sledeće odluku: 

Jury: Greg de Kuir (USA/Serbia) has made following decision:

GRAND PRIX "9413"

Mendela efekat/The Mandela Effect

Režija/Director: Mihajlo Vitezović
Srbija/Serbia


Mandela Efekat je video rad sa proganjajućim efektom, u kojem smo zavedeni kao gledaoci u graničnu zonu između filma i televizije, između kućne zabave i kućne terapije. Istorija je na dohvat ruke u ovom snimku, kao i njen smisao. Rezultat je nijansirano i snoliko buđenje sveta koji je možda postajao ili koji će tek postojati. To je veoma provokativna tema u ovo vreme, dok naši životi liče na scenario napisan za neku distopijsku noćnu moru. 



Нема коментара:

Постави коментар