VESTI, VORKY, FESTIVAL, PRIJAVA

slajder

Slide 11 Slide 10 Slide 9 Slide 8 Slide 7 Slide 6 Slide 5 Slide 4 Slide 3 Slide 2 Slide 1

среда, 23. мај 2018.

Konferencija za štampu 5. MISTER VORKY

5. MISTER VORKY, konferencija za štampu, 23. maj 2018. Kulturni centar Ruma, audio

5. Међународни фестивал једноминутног филма "Мистер Ворки" биће одржан од 1 до 3. јуна у Руми. Фестивал се одржава у знак сећања на чувеног холивудског филмског теоретичара, режисера и професора Славка Воркапића, рођеног у Добринцима.

У такмичарски део програма уврштено је 116 филмова из 34 земље, са 4 континента, a највише филмова имаће Шпанија (15). Србију ће на овогодишњем фестивалу представљати два једноминутна филма.

Селектор фестивала Марко Костић истакао је да се у последњих пет година значајно подигао рејтинг и квалитет једноминутне форме у свету, тако да није било лако изабрати филмове за такмичарски програм.

"Оно што је прве године изгледало као дечија игра, ове је био страшно тежак посао, ипак, свима нам је драже да у Руми имамо велики фестивал малог филма, а не мали фестивал великог филма. Жао нам је што су само два српска филма у конкуренцији и надамо се да ће у наредним годинама бити више квалитетних остварења. Поред такмичарског програма који је увек у фокусу, велики акцинат овог пута је стављен и на пратеће програме и панел дискусије. Припремили смо доста тога занимљивог, понеко и изненађење и зато бих позвао све љубитеље филма да дођу на пети фестивал једноминутног филма. Сви су добродошли, улаз је наравно бесплатан", изјавио је Костић.

О победницима ће овог пута одлучивати регионални жири који чине: Нина Кројцингер из Аустрије, Ведран Шувар из Хрватске и Сенка Домановић из Србије.

Свечано отварање фестивала у малој дворани Културног центра "Брана Црнчевић" је заказано за петак, 1. јун, када ће бити уприличена и изложба "Воркапић-фотографије", као и концерт филмске музике у изведби ученика ОМШ "Теодор Тоша Андрејевић" из Руме.

Организатор фестивала Драган Цакић се захвалио покровитељима Општини Рума и Министарству културе и информисања, медијским партнерима и Југословенској кинотеци и најавио да ће публика имати прилику да погледадва Воркапићева, вероватно никад приказана филма у Србији.

"Програм фестивала се ове године одиграва под именом "Филм и револуција" а тема је ангажовани филм. Румљани ће имати могућност да виде кратки раднички, синдикални, прави протестни филм из доба Велике депресије "Милиони нас"(1935/7) који је Воркапић написао и режирао, а затим и дугометражни филм "Москва узвраћа ударац" (1942). То је иначе први совјетски филм који је награђен оскаром, али овог пута приказујемо холивудску продукцију где је Славко био монтажер, а наратор чувени глумац Едвард Г. Робинсон. Важно је напоменути да ћемо последњег дана приказати и кубанско - совјетски филм "Ја Куба" из 1962. године, који доноси једно занимљиво виђење Кубе и за који кажу да је направио велики словенски културолошки утицај на Латинску Америку", казао је Цакић.

Као специјални гост фестивала најављен је и почасни грађанин Руме, праунук Славка Воркапића, директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић.

извор Званични сајт Општине Рума




















Нема коментара:

Постави коментар